Odpowiednio ostry nóż z ergonomiczną rączką to niezbędne wyposażenie każdej kuchni, ale również przedsiębiorstw przemysłu mięsnego czy spożywczego. Gwarantuje on precyzyjne cięcie, bez konieczności użycia nadmiernej siły podczas krojenia. Aby zagwarantować najlepszą jakość i dokładność cięcia czy siekania, należy regularnie ostrzyć noże. W ten sposób zapewnisz im dłuższą żywotność, a sobie większe bezpieczeństwo i komfort pracy. Jak zatem prawidłowo ostrzyć noże?
Niezawodne i praktyczne ostrzałki do noży
W prawidłowym zaostrzeniu noży pomogą Ci wysokiej jakości ostrzałki. Wyróżnia się różne rodzaje ostrzałek, wśród których do najpopularniejszych należą ręczne ostrzałki do noży oraz tzw. ostrzałki prętowe.
Ręczne ostrzałki do noży to bezpieczne oraz proste i wygodne w użyciu narzędzia, które nadają się do ostrzenia każdego rodzaju ostrza, w tym również tych ze stali nierdzewnej. Dzięki wysokim ściankom niewielkie urządzenie utrzymuje stabilnie nóż i ułatwia przeciąganie noża. Antypoślizgowa rękojeść poprawia bezpieczeństwo i wygodę korzystania z akcesorium.
Prętowe ostrzałki do noży wymagają natomiast nieco więcej wprawy i doświadczenia niż modele manualne. Prawidłowo użyte, zapewniają jednak doskonałe rezultaty. Sprawdzają się zwłaszcza przy pielęgnacji profesjonalnych noży ze stali nierdzewnej.
Jak ostrzyć noże – poradnik krok po kroku
Prawidłowe ostrzenie narzędzia polega na jego lekkim przyciskaniu do ostrzałki do noży pod kątem wynoszącym około 15 stopni dla każdej ze stron, a następnie wykonywaniu równomiernych ruchów dłonią w kierunku dół-góra. Proces ten rozpocznij od krawędzi tnącej przy uchwycie noża, a zakończ na jego czubku. Pamiętaj przy tym, że liczba pociągnięć powinna być identyczna dla każdej ze stron.
Po zakończeniu pracy przetestuj ostrość noża. Do tego celu najlepiej sprawdzi się pomidor. Sprawdź, czy nóż bezproblemowo przecina skórkę. Jeśli tak, ostrość jest prawidłowa, jeżeli natomiast masz z tym problemy, ponownie naostrz narzędzie. Gdy nie masz pod ręką pomidora, wykorzystaj kartkę papieru. Przytrzymaj ją w pionie i zacznij kroić od góry. Spróbuj przeciąć cały arkusz. Jeśli z łatwością poradzisz sobie z tym zadaniem, a sam papier nie strzępi się i ma idealnie gładkie krawędzie, to oznacza, że nóż jest wystarczająco zaostrzony.
Dlaczego ostrzenie noża jest ważne?
Regularne ostrzenie noża jest ważne z różnych przyczyn. Dzięki temu nie tylko z łatwością przekroisz warzywa, owoce, mięso czy inne produkty spożywcze, ale również zwiększysz żywotność i użyteczność noża. Ponadto dokładnie wycięte kawałki jedzenia gotują się w takim samym tempie, co wpływa na czas przygotowywania potrawy, a także na jej smak. Dobrze zaostrzone ostrze jest bezpieczniejsze – poślizg jest mniejszy, a Ty nie musisz używać dużo siły podczas krojenia, co jest ważne dla komfortu stosowania narzędzia.
Jeśli chcesz zatem cieszyć się bezpiecznym i wygodnym krojeniem, zaopatrz się w profesjonalne ostrzałki do noży, które oferuje sklep Centrumhigieny.pl i korzystaj z nich regularnie.